fredag 18 december 2009

Julledig!

Nu tar jag julledigt!

Återkommer inte förräns den 11 januari!

Ska bli sketaskönt, ska umgås, träna och äta gott!!

Hej då jobbet och hej ledighet!

Snö och skottning!

Ja nu verkar det som vi får en vit jul, skoj!
Hoppas nu bara att SMHI och vädergudarna håller sams och att vi får kyla, typ -5 fram till slutet på mars sedan kan värmen komma, vill helst slippa tö och slask hela vintern.

Debuterade som snöskottare i går och fler gånger lär det bli. I år får jag ingen eller väldigt lite hjälp. Ingen av min fru för hon är gravid och skall inte hålla på med snöskottning och lite av min son, dock tror jag han mera stjälper än hjälper!

I vinter tror jag att det är dags att snöra på mig längdskidskorna och sticka ut i spåren, kanske blir det debut i mellandagarna om vädret håller i sig!

torsdag 17 december 2009

Olika faser i sorg och kris

För att lära sig förstå sina egna och andras reaktioner i sorg eller kriser av olika slag kan detta kanske vara till hjälp?
Det här är samma indelning som sjukvården och präster/diakoner använder vid svåra krisreaktioner.
Sorg och kriser drabbar oss alla någon gång under livet. En närståendes död, arbetslöshet, sjukdom, ekonomiska problem. Anledningarna kan vara många.

Chockfasen
Chockfasen kan vara från några korta ögonblick till flera dygn. Man håller då ifrån sig verkligheten och de besked man får. Människor reagerar på olika sätt i denna fas - en del kan skrika ut sin sorg, andra blir som förlamade. I de fall krisen börjat stegvis, kanske då en sjukdom utvecklats till ett gradvis värre tillstånd, märks inte chockfasen, utan många går vidare till nästa fas.

Reaktionsfasen
Nu börjar man inse vad som skett. Den nya situationen ska nu bli ett med ens liv, och reaktionen kan bli svår. Ofta försöker man intensivt att hitta någon mening med vad som skett. Frågan "Varför?" upprepas ofta gång på gång. Förklaringarna blir ibland av magisk natur.
Försvarsmekanismer använder de flesta människor och de är grundläggande för vår psykiska hälsa båda till "vardags" och i kriser. Ibland kan de dock försvåra bearbetningen av en kris.

Undertryckande - man låter inte sorgen få direkt utlopp utan anstränger sig för att visa en behärskad fasad.

Regression - återgång till barnsligt beteende, exempelvis genom att önska att andra ska ta över ansvaret. Tablett- och/eller alkoholmissbruk kan också bli följder.

Förnekelse - en typ av bortträngning - "det här har inte hänt".

Projicering - någon annan beskylls för det som hänt.

Isolering av känslor - separation av känslor och intellekt då man lugnt berättar om vad som hänt. Många uppfattar det som ett moget sätt att hantera situationen. Istället kan det få svåra konsekvenser genom att de isolerade och förnekade känslorna kan ge andra symtom som ångest och sömnstörningar.

Bearbetning och Nyorientering
I dessa faser har man kommit över det allra värsta och börjar se framåt.

Under bearbetningsfasen accepterar man så småningom det som skett, och kan till och med börja intressera sig för tidigare aktiviteter.

Under nyorienteringen klarar man sedan så sakta att ta in sin sorg och förlust i den egna livshistorien. Ett ärr lämnas kvar, men man fungerar i kontakten med andra och med livet utanför.

onsdag 16 december 2009

Så kom domen, eller ingen rolig julklapp!


Nu kan jag tyvärr titulera mig reumatiker!
Magnetröntgen visade på att jag har en reumatisk sjukdom som heter
Det är en kronisk sjukdom, dvs det finns ingen bot.
Det positiva är att det går att påverka sjukdomen relativt mycket själv genom olika typer av träning.
Att få reda på varför jag haft en massa problem med kroppen, framförallt ryggen under 10-11 år känns bra, nu kan jag få rätt hjälp och behöver inte sväva i ovisshet.
Det tråkiga är att det inte går att bota, denna sjukdom är en del av mig och kommer vara så resten av livet!

måndag 7 december 2009

Kolhydrater är en drog!

Ja Som Anna Hallen skriver på sin blog idag
"Efter några veckor är suget borta. Tyvärr tror många att eftersom det BARA är mat och inte en drog så bör man väl kunna göra ett undantag, bara ett litet ett. Det allra flesta kommer på, att det var en evinnerligt dum idé. Många kan inte ta bara en bit. Jag kan inte ta EN godisbit. Det bara inte går. Jo, jag börjar med en, men det tar inte många timmar innan jag har ätit en massa jag sen ångestladdat bara ångrar. Hoppar jag över denna en, så har jag inga som helst problem."

Detta stämmer otäckt bra på mig, jag äter dock inte godis, men i helgen bakade jag bröd och var självklart tvungen att prova att brödet var gott. Gudagott var det, men döm om min förvåning ganska snart efter den första skriker kroppen efter mer kolhydrater, jag faller för frestelsen och provar det andra brödet jag bakade, gottigott det med!
Nu behöver jag mer eller mindre detoxa min kropp från suget efter socker (kolhydrater) igen!
Detta sug efter mer mat har jag inte kännt alls när jag ätit min feta mat som jag normalt äter, slutsatsen blir att hjärnan triggas igång av sockret och vill sedan ha mer!

fredag 4 december 2009

Resultatet från magnetröntgen!

Ja lite fel är det på den gamla kroppen, ett litet diskbråk och inflammatoriska förändringar (indikerar reumatisk sjukdom)
Skall prata med läkaren om 10 dagar då kommer väl domen!

Trevlig helg alla!